vineri, 27 noiembrie 2015

Știi că trebuie să faci service la roți la 15000 km?

Am învățat acest lucru în modul cel mai urât cu putință. Uneori, proverbul cu ”nu vezi pragul de jos decât după ce dai cu capul de cel de sus” funcționează cât se poate de bine. Deși auzi de la diverse persoane bine-voitoare despre presiunea normală în roți, despre cum se echilibrează roțile, sau cum se face schimbul roților, nu crezi că aceste sfaturi sunt tocmai cele mai bune.

Acest lucru este cât se poate de greșit. Când am mers să fac un service roti in Bucuresti, am aflat că de fapt am probleme atât cu caseta de direcție, cu planetarele, cu amortizoarele și cu bieletele! De ce? Pentru că nu am luat în seamă vibrațiile roților la anumite viteze. Mi se părea că ceva nu era în ordine, dar ori dădeam vina pe mixtura asfaltică, ori mergeam cu viteză mai mică.

Totuși, când am ajuns să fac service roți în sectorul 3, la service-ul Autoalmira (www.autoalmira.ro) , mi s-a spus că în general este indicat ca la un anumit număr de km să se facă o verificare și asupra roților. Acest lucru ar însemna că odată cu schimbatul uleiului, al filtrelor, să fac și service roți. Bun, dar acest lucru ar însemna costuri crescute. Mi s-a spus că pericolul defectării altor componente din cauza unei proaste îngrijiri a cauciucurilor poate să ducă la costuri mult mai mari decât un simplu service la roți periodic.

Am mai aflat că este indicat să se facă service la roți ori de câte ori se face o reparație, sau în cazul redistribuirii greutății, precum și pentru identificarea unor defecte de fabricație a materialului din care sunt făcute roțile.

Presiunea în roți este un alt factor important atunci când vine vorba de îngrijirea acestora. Dacă roata este prea umflată, calea de rulare nu este folosită în întregime, se va ”merge pe vârfuri”. Dacă roata este ușor desumflată, calea de rulare a roții va forma o zonă concavă, fiind uzate lateralele cauciucurilor. Efectuarea unui service la roți vă va spune dacă există astfel de probleme și dacă este necesar să luați vreo masură în această direcție, respectiv dacă trebuie schimbate sau dacă trebuie modificată presiunea din ele.

Atenție mare la momentul în care puneți presiune în roți! Am aflat de la mecanicii de la service-ul Autoalmira că nu se pune niciodată presiune în roți dacă acestea sunt rulate, respectiv calde. Tot timpul trebuie umflate cât timp sunt reci.
De fiecare dată când porniți la un drum mai lung trebuie să vă luați măsurile de siguranță, printre care să verificați presiunea în roți și starea acestora. Dacă vi se pare că ceva nu este în regulă, fugiți repede până la service Autoalmira și problemele se vor rezolva imediat.


Un comentariu: