miercuri, 5 decembrie 2012

Inscriptionari anvelope iarna

Legea obliga detinatorii de autoturisme sa monteze pe acestea anvelope de iarna, in cazul in care au de gand se sa deplaseze pe carosabil in lunile de iarna. In functie de calitatea cauciucurilor, aceste inscriptionari anvelope iarna trebuie sa va ajute sa faceti cea mai buna alegere si sa nu cadeti in plasa intinsa de comerciantii care incearca sa va atraga cu preturi mai mici pentru o marfa mult inferioara din punct de vedere calitativ, dar si ilegala.

Din punct de vedere legal, anvelopele de iarna sunt omologate conform Directivei 92/23/CE, directiva a Consiliului Europei, publicata la 31 martie 1992, referitor la anvelopele autovehiculelor si remorcilor acestora, dar reglementeaza si montarea acestora, dupa cum scrie R.A.R. in comunicatul de presa pe aceasta tema.

Pe partea exterioara a anvelopei trebuie sa se gaseasca inscriptionat un fulg de zapada, o creasta muntoasa, dar si literele M si S (Mud and Snow = noroi si zapada). Acest argument este valabil si in cazul cauciucurilor all season: daca nu sunt inscriptionate cu simbolurile M si S, veti lua amenda in cazul unui control.

Uzura anvelopei va face pasibil de amenda, de asemenea, in cazul in care nivelul acesteia depaseste un anumit prag legal. Totodata, va reamintim ca anvelopele trebuie sa fie, obligatoriu, omologate; tot pe flanc se regaseste si insemnul pentru omologare: litera E. in cazul in care achizitionati cauciucuri second hand, folosite, aveti grija la adancimea striurilor. Aceasta trebuie sa fie mai mare de 3 mm. De asemenea, recomandam sa analizati si calitatea cauciucului, intr-o astfel de tranzactie, deoarece – stim cu totii – acesta imbatraneste in timp.

Riscurile la care va supuneti, alegand anvelope de iarna de proasta calitate sau care nu se incadreaza in limitele legii, dincolo de partea materiala (amenzi cuprinse intre 630 si 1400 lei, plus retinerea certificatului de inmatriculare), in cazul in care ati fost partas la un accident rutier, veti plati o amenda, dar si suma la care se vor ridica degajarea drumului blocat plus costurile cu reparatiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu